To, da si nočna ptica, se ti lahko zdi kot popolnoma neškodljivo dejstvo.

Zaradi njega npr. lahko mogoče več časa zvečer preživiš s prijatelji, opraviš delo, ki ga čez dan nisi utegnila opraviti, pogledaš nadaljevanke, ki si jih čez teden zamudila, očistiš stanovanje ne da bi za to ”izgubljala” ure dolgo pričakovanega vikenda ipd.

Ampak … ali mogoče veš, da pomanjkanja spanca dejansko vpliva na tvoj spomin in sposobnost učenja?

Študije namreč kažejo, da odrasli ljudje najbolje funkcioniramo, če spimo 7 oz. 8 ur na dan, večina ljudi v naši družbi pa še vedno spi samo 6 ur – ali celo manj – kar vsekakor ni dobro …

Če si torej tudi ti med njimi je dobro da veš, da dolgoročno pomanjkanje spanca definitivno vpliva na tvoj dolgoročni spomin.

Raziskovalci Univerze v Michiganu namreč pravijo, da pomanjkanje spanca vpliva na ritem, v katerem naši nevroni prižigajo območje hipokampusa v naših možganih (poznano tudi pod imenom CA1), kjer pa se dejansko ustvarjajo naši dolgoročni spomini.

Sara Aton, asistentka na oddelku za molekularno, celično in razvojno biologijo na Univerzi v Michiganu pravi, da populacija nevronov, ki v možganih ustvarjajo ritem prižiganja hipokampusa med spanjem, zagotavlja nekaj informativnih vsebin za krepitev spominov. Zdi se, da je pa prav ta ritem tisti najpomembnejši del pri vsem skupaj in da je morda prav zato za oblikovanje spominov ključno dejstvo, da zadosti spimo.

Dodatne študije na Univerzi v Groningenu (NIzozemska) in Pennsylvaniji so prav tako pokazale, da že 5 ur manj spanca na teden povzroči to, da se naši nevroni dejansko od našega hipokampusa dobesedno ”odklopijo” … (študija objavljena v Science Daily je pokazala, da je pomanjkanje spanca pri miših vključenih v raziskavo vplivalo prav na nevrone v območju CA1; pokazala je tudi sledeče – ko so mišim omogočili 3 – urni nemoten spanec, so se učinki preteklega pomanjkanja spanca izničili).

Vsekakor je torej najbolje, če spiš vsaj priporočenih 7 ur …

Če pa ti okoliščine (včasih) to onemogočajo (npr. imaš novorojenčka, zaradi česar seveda spiš veliko manj) pa ti priporočam, da vsak prosti trenutek izkoristiš prav za to, da malo zaspiš ter s tem svoje možgane in njihove funkcije nekoliko obnoviš 🙂

Lahko pa si tudi prebereš pretekla priporočila o tem, kako lahko spanec, ki pa ti je na voljo še bolj izkoristiš.

Koliko časa dnevno pa ti nameniš spancu? Deli z menoj v komentarjih.