Včeraj sem gledala Alicio Keys, ki se je pred časom odločila, da ne bo več uporabljala make upa in da se bo svetu kazala taka, kakršna v resnici tudi je.

Alicio Keys imam izredno rada in nimaš pojma, kako vesela sem bila, ko sem videla video v katerem razlaga o tem, zakaj je sprejela takšno odločitev.
Tudi sama sem se namreč že pred časom odločila, da bom uporabljala zelo malo ali nič make – upa saj menim, da ni potrebno, da svoj obraz zakrivam s tono ličil, ki ne samo da skrijejo mojo naravno lepoto, ampak tudi škodijo moji koži in s tem tudi zdravju.

Ne me narobe zastopiti … ličila imam rada! In ne bom se jim odpovedala! Le uporabljala jih bom manj in bolj redko. Ko pa jih bom uporabila, bom uporabila le naravna oz. takšna ličila, ki ne vsebujejo koži škodljive sestavine, kot so parabeni, umetna barvila, umetne dišave itd.

Koža je namreč naš največji organ in raziskave so pokazale, da ženske z uporabo različnih kozmetičnih sredstev vsak dan (preden gremo ven) v telo vnesemo približno 168 različnih za telo škodljivih kemikalij.

In če pomisliš, da to počnemo vsak dan … se začneš spraševati …

Zakaj se truditi živeti zdravo, jesti samo ekološko pridelana živila, ukvarjati se s športom ipd., ko pa vsak dan svoje telo še vedno zastrupljamo z vsemi temi strupenimi snovmi??

Ker pa je meni osebno zelo pomemno, da živim čimbolj zdravo življenje, sem se zato že pred časom odločila, da zamenjam tudi vso kozmetiko, ki jo uporabljam, da začnem uporabljati naravna čistilna sredstva v svojem domu ter da tako izpostavljenost vsem kemikalijam zmanjšam na minimum.

Prehod je bil postopen …

Najprej sem veliko raziskovala in brala, nato preizkusila nekatere naravne produkte, vmes porabila tiste, ki sem jih doma že imela (bodimo iskreni – škoda in predvsem zelo drago bi bilo vreči vse stran, saj sem pred tem uporabljala kar precej drago kozmetiko in tudi čistila), sedaj pa s ponosom povem, da sem izbrala tisto kozmetiko, ki ustreza meni, zraven pa sem pomirjena z odločitvijo o tem, čemu se (predvsem zaradi udobja) še vedno ne bom odpovedala (npr. permanentnemu laku za nohte ;)).

5 ODLIČNIH RAZLOGOV ZA TO, DA TUDI TI ŽE DANES ZAČNEŠ UPORABLJATI NARAVNO KOZMETIKO

1. Z uporabo naravne kozmetike lahko zmanjšaš draženje kože.

Ljudje z občutljivo kožo vedo, kako enostavno je na koži izzvati občutek razdraženosti, kar pa sestavine, kot je npr. Benzoyl Peroxid (uporabljajo ga v produktih za preprečevanje aken) vsekakor povzročijo, saj po uporabi zelo pogosto pustijo občutek suhe, rdeče in boleče kože.

Naravni produkti so veliko bolj nežni za kožo, delujejo pa prav tako dobro, če ne še bolje. Sama sem namreč poskusila mnoge produkte za npr. odstranjevanje pigmentnih madežev, ki se mi zadnja leta pojavljajo poleti, ko sem bolj izpostavljena soncu. Noben ni bil tako učinkovit, kot ta od ”100% Pure”, ki ga uporabljam sedaj.

2. Naravni produkti za kožo so obstajali že dolgo pred umetnimi.

Kaj pa misliš, da so ljudje uporabljali pred vsemi temi ”čudežnimi kremami”, ki gladijo gube in preprečujejo staranje kože? Naravne sestavine seveda!

In mnoge sestavine, ki jih naravna kozmetika vsebuje, uporabljajo ljudje že stoletja.

Če so te sestavine preživele test časa in po vsem tem času še vedno delujejo, zakaj jih torej ne bi uporabljala tudi ti? Kokosovo olje, olje čajevca, amla, soda bikarbona, MSM, kolagen … Vse to so naravne sestavine, ki naši koži in zdravju prej koristijo, kot škodijo!

3. Če stvar ne bi pojedla, jo ne daj na kožo!

Naša koža je zelo vpojna in ko uporabljaš produkte, kot so razni vlažilci, čistila in tonerji, se sestavine iz le-teh zelo hitro vsrkajo v naše telo.

Dobro je, da se zavedaš, kaj daješ v svoje telo in to se definitivno ne konča pri tem, kaj ješ oz. kaj piješ. Prihodnjič, ko boš kupovala novo ličilo te zato vabim, da prebereš sestavine, ki jih to ličilo vsebuje. Za vsako se vprašaj: ”Bi to pojedla?” Če je tvoj odgovor ne, je potem verjetno čas, da svojo kozmetiko zamenjaš za naravno.

4. Ko kupuješ in uporabljaš bolj kvalitetno in naravno kozmetiko, na dolgi rok pravzaprav šparaš!

Kako lepo je vedeti, da poleg tega, da skrbiš za svoje zdravje šparaš tudi denar?

No … če svojo trenutno kozmetiko zamenjaš za naravno, boš počela prav to!

Naravna kozmetika namreč ponavadi vsebuje zelo kvalitetne sestavine, zaradi česar je uporabiš veliko manj, kot bi uporabila njene ne-naravne inačice. To pa seveda pomeni, da bo tvoj produkt trajal dlje časa, česar posledica je pa manjša poraba denarja na dolgi rok. Odlično, da?

5. Z nakupom in uporabo naravnih produktov iz preverjenih virov skrbiš tudi za naše okolje.

Produkti za kožo, ki vsebujejo kemikalije, lahko zelo škodijo našemu okolju. Spomni se samo raznih deodorantov in parfumov, ki jih sproščamo v atmosfero …

Z uporabo naravne kozmetike torej ne samo, da boš občutila koristi za svoje zdravje in kožo, ampak boš lahko tudi brez slabe vesti hodila po svetu vedoč, da skrbiš za to, da naš planet ohranjaš še za vse bodoče generacije, ki pridejo za nami.

Si že razmišljala o tem, da svojo kozmetiko zamenjaš za naravno? Deli z menoj v komentarjih!